Tips voor het veilig werken op hoogte

H.I.T.S is uw partner en totaalleverancier van valbeveiliging en expert in oplossingen voor veilig werken op hoogte en besloten ruimten.

Werken op hoogte is niet zonder gevaar. Vallen kan, maar ook vallende voorwerpen kunnen voor letsels zorgen. Jaarlijks komen er heel wat ongevallen voor bij het werken op hoogte. Wij geven u alvast enkele tips mee om veilig te werken op hoogte. Een veiligheidsnet is bijvoorbeeld een must, maar er zijn nog andere ingrepen die u kunt doen om het werken op hoogte veiliger te maken.

Tip 1 l Zorg voor individuele en/of collectieve valbeveiliging

Werken op een hoogte boven de 2,5 meter? Dan is valbeveiliging verplicht. Bij een verhoogd valrisico is deze beveiliging ook nodig op lagere hoogte. Een degelijke valbeveiliging zoals bijvoorbeeld een veiligheidsnet is dan ook aangewezen. Valbeveiliging kan u zowel collectief als individueel regelen. Veiligheidsnetten en randbeveiliging zijn twee belangrijke zaken die collectief bescherming bieden. Collectieve valbescherming geniet trouwens de voorkeur op persoonlijke beschermingsmiddelen.

Tip 2 l Markeer gevaarlijke plaatsen

Eigenlijk is dit geen tip, want het markeren van gevaarlijke plaatsen bij het werken op hoogte is verplicht. Enkel personen die beroepshalve deze plaatsen moeten betreden mogen wettelijk worden toegelaten.

valbescherming-service

Tip 3 l Houd alles netjes

Hoe minder rommel, hoe kleiner de kans op incidenten en vallen. Zo hoeft een veiligheidsnet niet effectief in werking te treden en wordt onheil voorkomen. Opgeruimd werken en geen voorwerpen laten slingeren is de boodschap. Zorg dat veilig werken in de bloedbanen van de werknemers zit. Zelfs kleine voorwerpen kunnen grote gevolgen hebben. Neem ook de tijd om klussen af te ronden, want u moeten haasten is ook gevaarlijk.

Tip 4 l Hamer op veilig gedrag

Een veiligheidsnet mag dan de nodige zekerheid bieden, gedraag u veilig op de werf. Veilig gedrag voorkomt ongelukken. Loop op grote hoogte niet achteruit en zorg dat u steeds uw blik houdt op de plek waar u naartoe loopt. Laat u niet afleiden en werk geconcentreerd. Een ongeluk is snel gebeurd dus laat geen verslapping toe.

Nood aan valbeveiliging

Veilig werken op hoogte? Dat begint met valbeveiliging zoals bijvoorbeeld een veiligheidsnet. Bij HITS zijn we thuis in valbeveiliging en hebben we alle mogelijke oplossingen om veilig aan de slag te gaan op hoogte en in besloten ruimte. Ontdek onze valbeveiliging online en contacteer ons voor een offerte op maat of voor bijkomende informatie. Wij helpen u met plezier aan de juiste valbeveiliging zoals bijvoorbeeld veiligheidsnetten, levenslijnen, hekwerken en meer.

Wenst U meer Informatie?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veiligheid is niet duur, het is onbetaalbaar

H.I.T.S. NV biedt u oplossingen voor een sluitende veiligheid, die tegelijk arbeidsvriendelijk en economisch verantwoord zijn. Wij bewaken uw rendabiliteit en zoeken de oplossing die best bij u past.

Scroll naar boven